Kresťania slávia svätodušné sviatky, známe aj pod názvom Turíce

15.05.2016 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Sviatok Zoslania Ducha Svätého, známy aj pod názvom Turíce, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete. Počas slávnostných bohoslužieb si veriaci pripomínajú udalosť, keď na 50. deň po Kristovom zmŕtvychvstaní a desať dní po jeho Nanebovstúpení (5. mája) Duch Svätý zostúpil v podobe ohnivých jazykov na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme. Duch Svätý bol zoslaný, aby ich posilnil a usmernil, ako majú šíriť národom svedectvo o Ježišovi Kristovi. Duch Svätý bol zároveň zjavený ako tretia božská osoba Svätej Trojice.

Následne po Zoslaní Ducha Svätého apoštol Peter predniesol v Jeruzaleme kázeň, na základe ktorej sa dalo pokrstiť asi 3000 ľudí. Preto je dnešná Svätodušná nedeľa aj pamätným dňom založenia prvého kresťanského zboru v Jeruzaleme. Svätodušné sviatky sú po Vianociach a Veľkej noci tretie najvýznamnejšie kresťanské sviatky cirkevného roka.

Duchovní počas týchto sviatkov veriacim pripomínajú, aby sa viac spoliehali na Ducha Svätého, na jeho dary. Duch Svätý aj dnes posilňuje cirkev a veriacich.

Sväté písmo chápe Ducha Svätého ako tvorivú silu všetkého života. Podľa učenia cirkvi je Duch Svätý poslaný do sveta ako Oživovateľ, aby neustále oživoval osobu, slovo a dielo Ježiša Krista. Duch Svätý je tretia božská osoba Svätej Trojice a vzdáva sa mu tá istá poklona ako Otcovi a Synovi.

Veriaci si počas svätodušných sviatkov pripomínajú sedem darov Ducha Svätého - Dar múdrosti, Dar rozumu, Dar rady, Dar sily, Dar poznania, Dar nábožnosti a Dar bázne Božej.

Pri príležitosti sviatku Zoslania Ducha Svätého sa na Slovensku konajú tradičné turíčne púte. Napríklad v Šaštíne sa dnes od 10.30 h koná v rámci púte slávnostná sv. omša v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie. Hlavným celebrantom je bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, koncelebruje bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

V gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú Nedeľu Päťdesiatnice, vo sviatok Zostúpenia Svätého Ducha, slávi v chrámoch svätá liturgia.

Sláveniu archijerejskej liturgie v cirkevnoslovanskom jazyku v Katedrále Povýšenia sv. Kríža v Bratislave dnes o 9.00 h predsedá bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák.
 

Vyberte región